Obligația de a plăti amenzile se prescrie în două luni de la aplicarea lor, dacă procesul-verbal nu e comunicat la timp

Recent s-a stabilit că dreptul Fiscului de a aplica amenzile din Codul de procedură fiscală se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei. Însă, chiar și așa, e important de știut că obligația de a le plăti se prescrie, în continuare, după numai două luni de la aplicare, dacă procesul-verbal de contravenție nu este comunicat la timp.

„Semnalăm necesitatea de a nu se confunda prescripția aplicării amenzii contravenționale cu prescripția executării sancțiunilor contravenționale, care, conform art. 14 alin. 1 din OG 2/2001, intervine dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu i-a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii. Acest din urmă termen este aplicabil, în continuare, atât în cazul contravențiilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, cât și în cazul celor prevăzute de Codul fiscal”, a precizat, pentru avocatnet.ro, Alina-Adriana Arseni, Senior lawyer la Dobrinescu Dobrev SCA.

Concret, vorbim de două termene de prescripție care se aplică în cazul amenzilor de procedură fiscală. Întâi avem dreptul Fiscului de a aplica amenzile respective, care se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei. Apoi avem executarea în sine a sancțiunii, care se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu este comunicat contribuabilului în maximum două luni de la data aplicării sancțiunii.

„Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii. Prescripția executării sancțiunilor contravenționale poate fi constatată chiar și de instanța învestită cu soluționarea plângerii contravenționale”, scrie în OG 2/2001.

Așa cum scriam mai sus, OUG 102/2022 a stabilit că, începând cu 30 iunie 2022, dreptul Fiscului de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei, nu după șase luni. Însă noua regulă nu se aplică și amenzilor din Codul fiscal, pentru care rămâne în vigoare regula prescrierii după șase luni de la faptă.

Avocatnet.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*