Numărul punctelor de trecere a frontierei pentru transporturile cu deșeuri urmează să fie redus

Pentru a avea un control mai bun asupra fluxului de deșeuri, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) propune reducerea numărului punctelor de frontieră prin care pot trece transporturile de deșeuri la 15, de la 77, cât sunt în prezent la nivelul întregii țări.

Potrivit unui proiect de ordin comun al MMAP și al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), reducerea semnificativă este dorită deoarece o mare parte din transporturile declarate ca fiind de deșeuri nepericuloase sunt, în realitate, deșeuri periculoase disimulate, iar, prin oficializarea acestui ordin, se va crea posibilitate deținerii unui control real asupra transporturilor efectuate.

Monitorizarea, supravegherea și controlul va fi efectuat de Garda Națională de Mediu, Autoritatea Vamală Română, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, cu ajutorul MAI, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția Română.

În prezent, la comisiile din Senat există o propunere legislativă, care prevede, printre altele, reducerea numărului de treceri a frontierei pentru transporturile de deșeuri de la 77 la 15. Propunerea vizează introducerea de noi sancțiuni, mai dure, pentru companiile care prelucrează deșeuri, detalii aici.

În anul 2021 (11 luni) au fost identificate peste 224 cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Europa (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Serbia, Spania etc), dar şi din Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) şi America de Nord (S.U.A., Canada).  În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*