Modificarea regulamentului Codului rutier, oficializată. Ce schimbări de interes au apărut

egulamentul de aplicare a Codului rutier a fost modificat, potrivit unei hotărâri ce se aplică de vineri, astfel încât să reflecte schimbările apărute în ultima perioadă la legislația rutieră, dar și pentru a elimina unele interpretări neunitare ale acesteia. Mai exact, printre altele, au fost stabilite acum regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu și circuitul permiselor de conducere reținute de polițiști în funcție de natura abaterilor.

Astfel, HG 130/2023, care se aplică de la apariția în Monitorul Oficial, respectiv din 17 februarie, vizează modificarea Regulamentului de aplicare a Codului rutier, aprobat prin HG nr. 1.391/2006. Schimbările sunt în legătură cu multe aspecte ale circulației rutiere. Să le luăm pe rând:

 1.  A fost definită intersecția cu sens giratoriu și s-au stabilit regulile de circulație aplicabile în cazul acesteia. Astfel, intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale. După cum apare în noua hotărâre, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

 2.  S-a introdus posibilitatea ca polițiștii de frontieră să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*