Miklos Banffy, urmașul unui grof maghiar considerat instigator la crime în Ardeal, cere revizuirea sentinței după 70 de ani

Un descendent al familiei Banffy – grofi din Trasilvania cu rol controvestat Ardeal în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul ocupației maghiare – cere revizuirea unei decizii a Tribunalului Capitalei Repubicii Populare România din 1952, prin care Daniel Banffy, tatăl său, ar fi fost condamnat pe nedrept pentru instigare la crime împotriva umanității.

Procesul lui Miklos Landomer Banffy – fiul lui Daniel Banffy, fost ministru ungar al Agriculturii – a ajuns pe rolul Curții de Apel București și va fi soluționat îm data de 7 iulie.

Pe data de 24 martie 2022, Tribunalul București a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de urmașul lui Daniel Banffy împotriva Deciziei penale nr. 2213 din 03/12/1952 pronunțată de Tribunalul Capitalei R.P.R. Colegiul I Penal.

„Petentul a arătat că numitul (n.r. – Banffy Daniel) a fost acuzat de faptul că, împreună cu inginerul Pater și soția sa (…), la începutul lunii septembrie 1940 i-au primit pe soldații maghiari sosiți odată cu schimbarea imperiului în centrul așezării iar (soții Pater – n.r.) ar fi spus soldaților și localnicilor adunați că românii i-au umilit pe unguri, că au exploatat această provincie timp de douăzeci de ani de stăpânire românească, dar acum a venit vremea răzbunării – adică au provocat populația maghiară împotriva românilor. De asemenea, susține petentul că în rechizitoriul se arată că inculpata Pater (…) a plâns și i-a sărutat pe ofițerii maghiari, că Pater (…) era acuzat că a ținut un discurs asemănător mulțimii adunate în curtea uzinei Bangra când a intrat armata maghiară spunând: „am suferit destul timp de 22 de ani și a venit vremea răzbunării”. Ungurii revoltați din cauza acestor discursuri și-au unit forțele, iar împreună cu soldații maghiari au început să aresteze și să abuzeze români în acea zi”, se arată în motivarea instanței.

Continuarea AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*