
Un descendent al familiei Banffy – grofi din Trasilvania cu rol controvestat Ardeal în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul ocupației maghiare – cere revizuirea unei decizii a Tribunalului Capitalei Repubicii Populare România din 1952, prin care Daniel Banffy, tatăl său, ar fi fost condamnat pe nedrept pentru instigare la crime împotriva umanității.
Procesul lui Miklos Landomer Banffy – fiul lui Daniel Banffy, fost ministru ungar al Agriculturii – a ajuns pe rolul Curții de Apel București și va fi soluționat îm data de 7 iulie.
Pe data de 24 martie 2022, Tribunalul București a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de urmașul lui Daniel Banffy împotriva Deciziei penale nr. 2213 din 03/12/1952 pronunțată de Tribunalul Capitalei R.P.R. Colegiul I Penal.
„Petentul a arătat că numitul (n.r. – Banffy Daniel) a fost acuzat de faptul că, împreună cu inginerul Pater și soția sa (…), la începutul lunii septembrie 1940 i-au primit pe soldații maghiari sosiți odată cu schimbarea imperiului în centrul așezării iar (soții Pater – n.r.) ar fi spus soldaților și localnicilor adunați că românii i-au umilit pe unguri, că au exploatat această provincie timp de douăzeci de ani de stăpânire românească, dar acum a venit vremea răzbunării – adică au provocat populația maghiară împotriva românilor. De asemenea, susține petentul că în rechizitoriul se arată că inculpata Pater (…) a plâns și i-a sărutat pe ofițerii maghiari, că Pater (…) era acuzat că a ținut un discurs asemănător mulțimii adunate în curtea uzinei Bangra când a intrat armata maghiară spunând: „am suferit destul timp de 22 de ani și a venit vremea răzbunării”. Ungurii revoltați din cauza acestor discursuri și-au unit forțele, iar împreună cu soldații maghiari au început să aresteze și să abuzeze români în acea zi”, se arată în motivarea instanței.
Lasă un răspuns