MApN: Informațiile privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu și mobilizarea rezerviștilor sunt false

Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția asupra informațiilor false care circulă, de ceva vreme, în spațiul public, în special în mediul online, și subliniază faptul că NU s-a reintrodus serviciul militar obligatoriu și nici nu se face mobilizarea rezerviștilor. Executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, a fost suspendată cu peste 15 ani în urmă.

Atenție la informațiile false! Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme”, apare într-un comunicat de joi al ministerului. În plus, MApN semnala acum câteva minute că există o altă încercare de dezinformare, legată tot de recrutarea militarilor. Astfel, ministerul subliniază faptul că Baza militară Deveselu NU face încorporări, iar informațiile care circulă acum sunt false.

Aceste zvonuri au apărut, acum mai multe zile, în contextul conflictului militar iscat în țara vecină, Ucraina. După cum stabilește Legea nr. 395/2005, “începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă”.

Ultima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen a avut loc în luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006. Același act normativ prevede că executarea serviciului militar devine obligatorie doar pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu. “Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate”, mai transmite MApN.

Ministerul mai recomandă și ca informarea să se facă doar din surse oficiale, nu din mesaje transmite prin diverse mijloace electronice sau foi volante găsite în cutia poștală.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*