Judecătorului Cristi Danileț i-a fost respinsă plângerea prealabilă împotriva deciziei prin care nu i s-a aprobat detașarea la Tribunalul Bihor

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, în ședința de joi, plângerea prealabilă formulată de către judecătorul Cristi Danileț împotriva unei hotărâri din octombrie 2021, prin care nu i-a aprobat detașarea de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor. Ulterior acelei decizii, magistratul a solicitat transferul la instanța din Oradea, în etapa 1 a sesiunii de transfer publicată pe 6 ianuarie 2022.

Soluția Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii:

  1. Respingerea plângerii prealabile formulate de domnul CRISTI DANILEȚ, judecător la Tribunalul Cluj, împotriva Hotărârii nr. 1251/28.10.2021 a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. (1 admitere, 8 respingere). Prin hotărârea atacată de către judecătorul Cristi Danileț era respinsă, ca inadmisibilă, solicitarea acestuia de detașare de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor. În motivarea cererii, magistratul a arătat că schema de personal a Secției penale din cadrul Tribunalului Bihor cuprinde 8 posturi, dar funcționează doar cu 4 judecători. ”Completurile sunt foarte încărcate, iar activitatea la nivelul secției nu se poate desfășura în mod corespunzător, prin prisma deficienței schemei de personal”, se arăta în solicitarea de detașare.

Curtea de Apel Cluj și Tribunalul Cluj au comunicat avize negative, invocând volumul mare de activitate al instanței, numărul posturilor vacante și al celor care urmau să devină vacante în 2021.

Și Curtea de Apel Oradea a avut un punct de vedere negativ referitor la solicitarea de detașare. Instanța a arătat că în cadrul Tribunalului Bihor există o discrepanță vădită între situația Secției penale și cea a Secției a III-a contencios administrativ și fiscal, din punctul de vedere al complexității dosarelor. S-a precizat că ”Tribunalul Bihor poate lua măsuri în vederea reducerii dezechilibrului de încărcătură înregistrat între cele două secții, deficitul de judecători din Secția penală putând fi acoperit prin mutarea unor judecători care au funcționat anterior în cadrul acestei secții și care își desfășoară în prezent activitatea în cadrul Secției a III-a contencios administrativ și fiscal”.

În plus, Secția pentru judecători a observat că, deși există solicitarea Tribunalului Bihor în sensul detașării judecătorului Danileț de la Tribunalul Cluj, nu a fost consultat în prealabil președintele Curții de Apel Oradea, în a cărei circumscripție teritorială se solicită detașarea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*