În ce situații pot judecătorii români să ignore deciziile CCR, fără a se teme de acțiuni disciplinare

Judecătorii români pot lăsa neaplicate deciziile Curții Constituționale ori de câte ori apreciază că acestea vin în contradicție cu dreptul european și cu interesele financiare ale Uniunii Europene, arată o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din data de 7 noiembrie 2022. Cel mai înalt for judecătoresc al UE îi încurajează pe magistrații români să își exercite independența și să aplice prioritar dreptul european în fața celui național în cauzele de corupție, fără a avea grija că vor suferi acțiuni disciplinare.

Camera a șasea a CJUE a anulat obligația judecătorilor naționali de a da efect deplin deciziilor Curții Constituționale, atunci când aceste decizii vin în contradicție cu dreptul european și cu prevederile și principiile din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.

Hotărârea instanței de la Luxemburg vine și în sprijinul unor judecători – cum sunt câțiva de la Curtea de Apel București – care au deja acțiuni disciplinare pe rolul Inspecției Judiciare, al CSM sau chiar al Înaltei Curți, după ce au pronunțat decizii definitive de condamnare precum cea din dosarul de mită a lui Sorin Oprescu, al fostului șef CNAS Lucian Duță, al fostului șef ANAF Șerban Pop sau al fostului ofițer SRI Daniel Dragomir.

Este vorba despre o Ordonanță pronunțată în legătură cu o mai veche sesizare a Înaltei Curți către CJUE în scandalul completurilor nelegal constituite la nivelul instanței supreme, izbucnit în 2018-2019. Cum dezlegările de drept de pe rolul CJUE durează minim doi ani, decizia a venit abia acum luna aceasta, în plin scandal al prescripției.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*