Codul fiscal, modificat: Din 2024, apar schimbări legate de impozitarea pensiilor private

Printr-o lege oficializată joi se reglementează valoarea venitului impozabil la efectuarea plăţilor din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II și Pilonul III, precum şi în cazul pensiilor ocupaţionale. Mai exact, nu vor fi impozitate contribuțiile la aceste pensii, ci doar câștigurile (randamentul). Noile reguli se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

În primă fază, Legea 309/2022, apărută joi în Monitorul oficial și care se va aplica din 2024, modifică Codul fiscal, astfel încât să fie incluse în rândul veniturilor din pensii și cele din pensiile ocupaționale.

Regula de bază din Codul fiscal, stabilită de alineatul 1 al articolului 100, se păstrează: Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii.

În schimb, se modifică venitul impozabil în cazul celor trei tipuri de pensii: din Pilonul II, Pilonul III și cele ocupaționale.

Mai exact, în cazul sumelor primite ca plăți eșalonate în rate sau plată unică de către participanții la fondurile Pilonului II, Pilonului III sau la fondurile de pensii ocupaționale, venitul impozabil va fi “constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) (cel amintit mai sus – n. red.) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii” sau “la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1)”, în cazul plăților unice.

În plus, pentru că există posibilitatea ca banii din contul de la Pilonul II să meargă, în cazul morții titularului, la moștenitorii săi, pentru sumele ce vor fi primite ca plată unică sau ca plăți eșalonate de moștenitorii legali din acest pilon de pensii, venitul impozabil se va calcula la fel, respectiv vor fi considerate impozabile doar câștigurile, nu și contribuțiile nete.

Așa cum se spune de mai mulți ani, sistemul de pensii de la noi nu va mai fi sustenabil multă vreme, deoarece numărul pensionarilor crește, iar cel al lucrătorilor activi, ce le plătesc acestora pensiile, e în continuă scădere, urmând ca, în curând, numărul pensionarilor să-l depășească, la nivel național, pe cel al angajaților.

De aceea, inițiatorii măsurii susțin că, “pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile”.

În prezent, sistemul de pensii din România este bazat pe patru piloni. Mai exact, există Pilonul I de pensii, adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, care este vistieria privată, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.

Pe lângă pensiile amintite, relativ recent a apărut un nou pilon de pensii, numit, în mod neoficial, Pilonul IV, al pensiilor ocupaționale, care reprezintă pensii suplimentare, ce vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Pensia ocupațională este facultativă, schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților.

În cazul pensiilor administrate privat, pentru a obține niște câștiguri, respectiv majorarea sumelor din conturile participanților, administratorii investesc banii în acțiuni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*