Impozite locale: Sistemul actual de impozitare a clădirilor se păstrează neschimbat, iar cel nou se va aplica din 2025

Noul sistem de impozitare locală a clădirilor deținute de persoanele fizice și persoanele juridice va fi amânat pentru anul 2025, reiese dintr-un proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților. Totodată, sistemul actual de impozitare locală a clădirilor va rămâne neschimbat în 2023 și în 2024.

În esență, proiectul de lege prevede o păstrare a regulilor actuale pentru impozitul local pe clădiri pentru încă doi ani. Astfel, noul sistem de impozitare introdus de OG 16/2022 se va aplica abia din 2025, nu din 2023, așa cum se dorea inițial.

În primul rând, pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte.

Astfel:

  • pentru perioada 2023 – 2024: impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel rămân ca acum, deși inițial se dorea majorarea lor. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare;
  • începând cu 2025: acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale).

În al doilea rând, pentru persoanele juridice, sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă.

Astfel:

  • pentru perioada 2023 – 2024: pentru persoanele juridice, impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani;
  • începând cu 2025: pentru clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (așa-zisele grile notariale).

Singura noutate va fi introducerea posibilității consiliilor locale de a scuti sau a reduce impozitul pentru locuințele noi sau reabilitate la care s-au făcut lucrări de eficientizare energetică, pentru care s-au instalat sisteme de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau pentru care s-au făcut sisteme ecologice certificate pentru colectarea și tratarea apelor uzate rezultate din consumul propriu. Facilitatea se va aplica numai celor care au suportat din bani proprii cheltuielile necesare.

Avocatnet.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*