Cum va decurge ridicarea mașinilor parcate pe trotuar, după ce măsura va fi aplicabilă

Potrivit unor modificări ce vor fi aduse în curând Codului rutier, mașinile ce staționează neregulamentar pe trotuare vor putea fi ridicate de autorități. Decizia privind ridicarea acestora va putea fi luată de polițiști fie în urma unei constatări directe a încălcării legislației rutiere, fie în urma unei sesizări. După cum stabilește legea, de ridicarea și depozitarea mașinilor se ocupă administrațiile publice locale sau administratorul drumului public. Pe de altă parte, proprietarii mașinilor sunt cei care trebuie să achite contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul și depozitarea unui vehicul staționat neregulamentar.

În prezent, după cum scrie în Codul rutier, poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe drumurile publice doar pe partea carosabilă. Această situație se va schimba însă curând, după oficializarea unei propuneri legislative ce are deja acordul președintelui țării, astfel că și mașinile ce staționează neregulamentar pe trotuar vor putea fi ridicate.

Dar ce înseamnă mașini ce staționează sau sunt parcate neregulamentar pe trotuar? Legislația rutieră stabilește că mașinile pot fi parcate pe trotuare doar dacă indicatoarele sau marcajele din zonă permit asta și dacă, după parcarea mașinii, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor este de cel puțin un metru.

Așadar, în curând, polițiștii rutieri vor putea dispune ridicarea tuturor vehiculelor parcate neregulamentar, indiferent dacă sunt pe carosabil sau pe trotuar. Decizia de ridicare va avea la bază fie constatarea directă a unui polițist, fie o sesizare făcută de un cetățean.

De ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se ocupă administrațiile publice locale sau administratorul drumului public, după caz.

Ridicarea vehiculelor reprezintă, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, un serviciu public și trebuie asigurat, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală, pe durata întregii zile.

Acțiunea de ridicare a vehiculului nu se stabilește sau, dacă a fost decisă deja, nu se pune în aplicare sau încetează atunci când în mașină este vizibilă prezența unor persoane.

Dispoziția de ridicare a unei mașini trebuie încheiată în scris (în trei exemplare) și trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

  • data, ora și locul ridicării vehiculului;
  • gradul profesional, numele și prenumele polițistului rutier care dispune măsura, precum și unitatea din care acesta face parte;
  • indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;
  • mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului;
  • mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
  • date privind numărul de înmatriculare/ înregistrare și marca vehiculului.

Apoi, operațiunile ce trebuie făcute pentru îndepărtarea unei mașini de pe drumul public, de pe trotuar sau de pe partea carosabilă, sunt ridicarea propriu-zisă, transportul și depozitarea acesteia. Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului staționat neregulamentar trebuie suportată de către deținătorul lui.

Transportul la locul de depozitare se face doar cu ajutorul unei mașini-platformă și nu mai are loc dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare.

Dacă vor să-și recupereze mașina ridicată de autorități, șoferii trebuie să achite tarifele stabilite pentru operațiunile amintite, restituirea urmând să se facă pe baza dovezilor de plată și a documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acesteia.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate trebuie asigurat prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Din 2020, în afară de mașinile ce staționează pe drumuri publice, și cele ce staționează pe domeniul public (spații verzi, de pildă) pot fi ridicate de autorități. În aceste cazuri, decizia ridicării poate fi luată de polițiști locali.

În plus, tot în curând, polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și vor putea aplica amenzi în cazul refuzului acestora. Proiectul de lege ce conține măsura se află la promulgarea președintelui statului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*