Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a anunţat joi că va permite excepţii de la reglementările sale privind conţinuturile care incită la violenţă şi la ură şi nu va elimina mesajele ostile la adresa armatei sau a liderilor ruşi, potrivit AFP.
”În contextul invaziei ruse în Ucraina, vom da dovadă de indulgenţă pentru forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre în ceea ce priveşte discursurile violente cum ar fi ‘moarte invadatorilor ruşi”’, a confirmat pentru AFP Andy Stone, responsabil de comunicare în cadrul Meta.
”Vom continua să nu autorizăm apeluri credibile la violenţă împotriva civililor ruşi”, a adăugat el.
Apelurile la moartea liderilor vor fi permise dacă nu conţin referiri şi la alte ţinte sau nu au doi indicatori de credibilitate cum ar fi locaţia şi metoda. De asemenea, Facebook va permite utilizatorilor să laude Batalionul Azov, o unitate militară ucraineană de extremă dreapta care, până acum, a fost interzisă în baza politicii de cenzură a rețelei de socializare care o considera neonazistă.
Declaraţia Meta a fost făcută după publicarea unui articol al agenţiei de presă Reuters, care citează un schimb de e-mailuri între moderatori de conţinut din cadrul gigantului de social media afirmând că modificarea regulamentului va fi valabilă în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ucraina. Rusia a blocat Facebook pe teritoriul său săptămâna trecută, ca răspuns la decizia grupului californian de a interzice mass-media apropiată puterii (printre care postul de televiziune RT şi site-ul Sputnik) în Europa.
Consursul cine e mai Putin, faza pe statul român
Între timp, statul face și el o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși. Potrivit propunerilor transmise comunicatorilor din ministere, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale.
În Lituania a fost adoptată o lege similar, valabilă din 20 aprilie 2022.
Lasă un răspuns