Evazionist salvat de închisoare cu ajutorul Curții Constituționale. Ce prejudiciu trebuie să plătească la stat

Administratorul unei societăți comerciale din Alba a scăpat de o pedeapsa cu închisoarea, în regim de detenție, pentru evaziune fiscală ca urmare a intervenției prescripției penale.

Bărbatul (Remul P.) este beneficiarul unei decizii a Curții Constituționale din anul 2022, care a stat și stă la baza a sute de hotărâri de închiderea a unor dosare penale ca urmare a prescripției, pentru unele fapte penale ce au avut loc înainte de anul 2016 – 1017.

În cazul dosarului de evaziune fiscală, administratorul era judecat pentru faptul că, în perioada 2008 – 2012, a înregistrat în evidențele contabile ale societății cu sediul în localitatea Șard, județul Alba, cheltuieli care nu au la bază operațiunii reale, respectiv achiziții fictive de bunuri (piese auto şi furaje) de la mai multe societăți comerciale, cu scopul de a se sustrage obligațiilor fiscale.

În acest mod a provocat un prejudiciu la bugetul consolidat al statului în valoare de 816.290 lei (obligaţia principală fără penalităţi şi majorări de întârziere) din care 484.935 lei reprezentând debit TVA și cu suma de 331.355 lei debit impozit pe profit.

În timpul unui control efectuat în 2013 la sediul firmei, administratorul a refuzat să predea actele firmei susținând că au fost distruse într-un incendiu provocat de zilierii care munceau la fermă, ”fără ca acest lucru să poată fi dovedit printr-un document emis de organele abilitate în acest sens și fără a nominaliza angajatul responsabil”.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*