
În data de 17 octombrie, o femeie (cunoscută drept antivaccinistă şi anarhistă) a mers la spitalul modular din Piatra Neamţ şi l-a filmat cu telefonul mobil, de la circa 100 de metri. Apoi, fără nici cea mai mică verificare a situaţiei reale, a pus filmuleţul pe Facebook şi a afirmat că are dovada că autorităţile mint în legătură cu pandemia Covid-19 şi că spitalul este gol. În doar 48 de ore, aproape 100.000 de oameni au văzut postarea, au distribuit-o și totul a luat amploare în spaţiul virtual. „Iată spitalul modular de la Piatra Neamţ, nu e nimeni pe acolo”, susţine o femeie, în filmul făcut cu telefonul, din afară. Iar mii de oameni, într-o isterie colectivă, au sărit să o susţină şi au ajutat apoi la răspândirea în masă a informaţiei. Doar că informaţia era complet falsă.
Spitalul modular pe care l-a filmat femeia a fost instalat în Neamţ de asociaţia „Dăruieşte viaţă”, după ce, în noiembrie 2020, a ars secţia ATI de la Judeţean. Zece oameni au murit atunci. Acest spital modular funcționează pe post de ATI. Spitalul are 26 de paturi, este deservit de personalul Spitalului Judeţean, de la Piatra Neamţ, şi tratează pacienţii COVID și toate cele 26 de paturi sunt ocupate.

A existat o ezitare a celor în măsură să ia măsuri imediate, deşi avem de-a face cu un caz extrem de grav de dezinformare. Cu efecte majore în zădărnicirea combaterii pandemiei. Abia pe 19 octombrie, la peste 48 de ore de la producerea dezinformării, Poliţia a anunţat începerea unei cercetări penale. „Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini, în care o persoană prezintă informaţii cu privire la gradul de ocupare al spitalului modular din Piatra Neamţ, Compartimentul Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ face următoarele precizări. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora şi fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun. Vă rugăm să luaţi în considerare doar informaţiile verificate prin surse oficiale. Comunicarea de informaţii false se pedepseşte conform articolului 404 din Codul Penal”, a transmis IPJ Neamţ.
Lasă un răspuns