CCR a decis cu privire la interdicția avocatului, martor într-o cauză, de a reprezenta o parte sau subiectul procesual principal în acel dosar

Curtea Constituțională a României a admis, marți, o excepție de neconstituționalitate referitoare la interdicția unui avocat, martor în cauză, de a reprezenta o parte sau subiectul procesual activ din dosarul respectiv. Instanța de contencios constituțional a decis că această prevedere ”nu se referă la persoanele care s-au prevalat de dreptul de a refuza să dea declarații în calitate de martor”.

În ședința din data de 19 octombrie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi (…):

A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.88 alin.(2) lit.b) din Codul de procedură penală sunt constituționale în măsura în care nu se referă la persoanele care s-au prevalat de dreptul de a refuza să dea declarații în calitate de martor, în temeiul art.117 alin.(1) lit.a) și b) din Codul de procedură penală.

Dispozițiile invocate:

Art.88 alin.(2) lit.b) din Codul de procedură penală: ”Nu poate fi avocat al unei părți sau al unui subiect procesual principal: (…) b) martorul citat în cauză.

Art.117 alin.(1) lit.a) și b) din Codul de procedură penală – Persoanele care au dreptul de a refuza să dea declaraţii în calitate de martor

(1) Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane:

  1. a) soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;
  2. b) persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.

De remarcat este faptul că o excepție asemănătoare a fost respinsă de Curtea Constituțională în 2016. Atunci, sesizarea se refera la dispozițiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedură penală şi art. 46 alin. (4) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Decizia poate fi consultată AICI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*