DNA a trimis în judecată aproximativ 15.000 de persoane acuzate de corupţie, în 20 de ani de la înființare

DNA a trimis în judecată, în cei 20 de ani de activitate, aproximativ 15.000 de persoane acuzate de corupţie, care au produs un prejudiciu total de 5,4 miliarde euro, se arată în bilanțul instituției.

Printre persoanele deferite justiţiei se află 400 de primari, 800 de directori de instituţii publice şi companii naţionale, 160 de procurori şi judecători, 60 de membri ai Guvernului (doi prim-miniştri, miniştri, secretari de stat), 40 de preşedinţi de preşedinţi de consilii judeţene sau 1.000 de poliţişti.

Printre altele, au fost trimişi în judecată 2.300 de inculpaţi pentru fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu total de 300 milioane de euro.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestre pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni în valoare de peste 4 miliarde de euro.

În ultimii 10 ani, valoarea totală a bunurilor date, oferite, cerute sau primite ca mită în dosarele trimise în judecată se ridică la aproximativ 1 miliard de euro.

În prezent, DNA susţine că investighează dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro.

Alte repere ale istoriei DNA:

* 30 milioane de euro – cea mai mare mită reţinută într-un dosar de mare corupţie privind achiziţii publice;

* 60 milioane euro – cea mai mare valoare a despăgubirilor pronunţate prin hotărâre definitivă de o instanţă într-un dosar întocmit de DNA. Este vorba de dosarul privatizării frauduloase a ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu;

* 22 milioane euro – cea mai mare sumă confiscată printr-o hotărâre definitivă într-o cauză de corupţie de nivel înalt;

* 15 ani şi 8 luni – cea mai mare pedeapsă aplicată de instanţă într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*