De ce l-a achitat instanța pe ofițerul care cerea șpăgi pentru acordarea sporurilor la Academia de Poliție: „A cerut banii, dar n-avea atribuții de serviciu”

Iulian Beutoru – fost șef al Biroului Control Intern din cadrul Academiei de Poliție – a fost achitat pe fond pentru corupție, după ce instanța a constatat că n-avea atribuții pe linia acordării sporului de excelență pentru polițiștii din subordine. Instanța a reținut că, deși Beutoru a cerut bani subordonaților, fapta „nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Mai mult, Tribunalul București notează în motivarea achitării lui Iulian Beutoru că normele în baza cărora polițiștii primesc sporuri de până la 50% la salariu pentru 6 luni este clasificată, motiv pentru care nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci nu întrunește condițiile de „accesibilitate și previzibilitate”.

„Atâta timp cât pentru infracţiunea de luare de mită norma de incriminare prevede drept condiţie de tipicitate ca mita să fie pretinsă în legătură cu atribuţiile de serviciu ale inculpatului, atunci, pentru a garanta dreptul la un proces echitabil, se impune ca şi atribuţia de serviciu să fie reglementată printr-un act normativ, care să respecte condiţia de accesibilitate”, reține judecătorul de la Tribunalul București.

Acest drept salarial se acordă în baza art. 15 din Anexa nr. VI la Legea nr. 153/2017, însă instanța notează că Ordinul de ministru nr. S/7/2018 care reglementează criteriile este secret.

Fostul comisar de poliție Iulian Beutoru a fost trimis în judecată de către procurorii DNA sub acuzația că, în luna iulie 2020, ar fi pretins de la un subordonat sumele de bani pe care acesta ar fi urmat să le obțină din acordarea, pe o perioadă de șase luni, a unei majorări salariale de până la 50% din valoarea salariului de bază.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*