Adrian Năstase – primul premier din România condamnat, apoi reabilitat pentru corupție – se bate în instanță acum pentru pensia specială de parlamentar, numai că magistrații nu vor să-i judece dosarul și îl plimbă de la Tribunal la Curtea de Apel și înapoi. Ce e important din toată chestiunea juridică e că judecătorii au scris negru pe alb că aceste venituri ale parlemantarilor sunt „pensii speciale”, nu „venituri” sau „indemnizații” cum eufemstic le numeau politicienii.
Adrian Năstase va fi strigat în sala de judecată din nou, pe data de 24 august, când Tribunalul București ia în discuție, pentru a doua oară, dosarul în care fostul premier cere, în contradictoriu cu Parlamentul României – Camera Deputaților, să îi fie anulat ordinul de încetare a plății indemnizației pentru limită de vârstă, să îi fie dați banii din februarie 2021 la zi și să îi fie plătite cheltuielile de judecată.
Năstase nu este singurul politician care s-a îndreptat împotriva legii prin care au fost anulate pensiile speciale de care beneficiază foștii parlamentari, promulgată la începutul anului 2021, cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă.
Foști parlamentari – mai mici sau mai mari – din legislaturile post-decembriste și-au unit forțele în jurul unor avocați și cer în instanțe, pe cale civilă, suspendarea prevederilor legale care îi lasă fără indemnizațiile de senatori sau deputați, după ieșirea din activitate. La demersul lor au pus umărul cu judecătorii de la Curtea Constituțională, care în luna mai a acestui an a declarat legea ca fiind neconstituțională.
Lasă un răspuns