Corupție bancară cu 17 inculpați, evaporată prin prescrierea faptelor. Daunele reclamate de o singură entitate: 11 milioane de euro

Unul dintre cele mai mari dosare de corupție instrumentate de DNA Alba Iulia, cu zeci de inculpați și prejudiciu de peste 11 milioane de euro, a fost închis, definitiv, după 9 ani de judecată.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat hotărârea definitivă într-un dosar cu 17 inculpați acuzați de fals în procedura de acordare a unor credite bancare. Banca păgubită este BCR.

Inițial, dosarul DNA Alba Iulia, trimis în judecată în 2014, a avut 28 de inculpați, dar 11 dintre aceștia, acuzați de abuz în serviciu, au fost achitați încă din 2017 după o decizie a Curţii Constituţionale prin care a fost dezincriminată parțial această infracțiune. Faptele incriminate în acest dosar au avut loc în perioada 2004-2010, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată la Curtea de Apel Alba Iulia în 27 iunie 2023.

Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în lei a sumei de 11,33 milioane de euro. Instanțele au constatat că infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată este prescrisă și, implicit, a fost respinsă și acțiunea civilă a băncii. Judecătorii și-au motivat hotărârea și prin aplicarea celor două decizii ale Curții Constituționale (CCR), 297/2018 și 358/2022, care au constatat că art 155 din Codul Penal este neconstituțional. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*