Condamnările României de la CEDO ne-au costat în ultimii 27 de ani aproape jumătate de miliard de lei

Un răspuns formulat de Ministerul Afacerilor Externe la o interpelare a unui deputat AUR arată valoarea despăgubirilor plătite de România în perioada 1994-2021 în urma condamnărilor CEDO. Despăgubirile se apropie de 500 de milioane de lei.

Printr-o adresă transmisă Ministerului Afacerilor Externe deputatul AUR George Badiu a cerut să i se comunice, defalcat pe ani, valoarea despăgubirilor plătite de România de la ratificarea Convenției CEDO și câte dosare de natură civilă deschise împotriva României au fost câștigate la CEDO.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că nu are o situație a naturii (civil, penal etc.) dosarelor ajunse la CEDO.

În privința sumelor, MAE i-a transmis deputatului Badiu o situație detaliată pentru perioada 1994 – 2001. Ministerul a subliniat că „sumele vizează despăgubirile plătite atât în baza hotărârilor CEDO, cât și a deciziilor prin care acesta a luat act de soluționarea amiabilă sau prin declarații unilaterale a unor cauze, nefiind disponibile statistici defalcate pentru sumele plătite ca urmare a soluționării pe cale amiabilă a cauzelor împotriva României”.

Potrivit cifrelor comunicate de MAE, în perioada 1994-2021, valoarea despăgubirilor plătite de România este de peste 487 de milioane de lei, cele mai mari sume fiind plătite în 2020 (66,7 de milioane lei) și 2021 (106 milioane lei).

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*