Certificatele verzi sunt valabile 9 luni fără booster pentru călătoriile în afara țării și pe termen nedeterminat în țară

Cei care vor să iasă din țară trebuie să știe că pentru călătoriile în afara țării se va stabili o valabilitate de maximum nouă luni pentru certificatele verzi de vaccinare anticoronavirus (în lipsa dozei booster), potrivit unui proiect de OUG pregătit de Executiv. În interiorul României, însă, certificatul verde va putea fi folosit în continuare chiar dacă au trecut mai mult de nouă luni de la schema completă de vaccinare (tot în lipsa dozei booster).

„Certificatele digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 pot fi utilizate pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării titularilor. În vederea utilizării pe teritoriul național sunt valabile și certificatele care atestă vaccinarea cu schema completă de la care au trecut mai mult de 270 de zile”, prevede proiectul de OUG aflat pe circuitul de avizare al Executivului, arată avocatnet.ro.

Pentru cei care au doza booster, certificatul verde de vaccinare va fi valabil pe termen nedeterminat, cel puțin momentan (până apar mai multe studii despre eficacitatea dozei booster). Tehnic vorbind, celor care au doza booster li se va emite un nou certificat verde în care să figureze situația vaccinală actualizată.

Pe plan intern, pentru accesul la activitățile localurilor, cinematografelor, spectacolelor etc., certificatul verde de vaccinare va putea fi folosit chiar dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la schema completă de vaccinare, indiferent dacă titularul are sau nu doza booster.

Noile reguli UE cu privire la valabilitatea certificatului de vaccinare, care se aplică de la 1 februarie 2022 la nivelul UE, sunt valabile exclusiv pentru călătoriile în spațiul Uniunii. Pe plan intern, fiecare țară membră UE decide dacă solicită sau nu doza booster pentru ca valabilitatea certificatelor să fie extinsă după acea perioadă inițială de 270 de zile.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*