Ce trebuie făcut concret pentru recuperarea banilor pe restul perioadei de valabilitate a poliței RCA Euroins

Autorizația de funcționare a Euroins a fost retrasă recent în mod oficial, iar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost numit drept administrator interimar al firmei de asigurări. Cel puțin pentru moment, polițele RCA încheiate la Euroins rămân valabile, dar cei ce au mașina asigurată acolo pot denunța polița, adică pot renunța la polița existentă și își pot recupera banii pe valabilitatea rămasă a asigurării. În acest sens, FGA a prezentat luni un scurt ghid pentru cei interesați să denunțe polițele Euroins.

În primul rând, FGA subliniază, în contextul retragerii autorizației de funcționare a Euroins, că polițele încheiate la acest asigurător rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

  • titularul poliței denunță contractul de asigurare;
  • se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept;
  • lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

Prin denunțarea contractului de asigurare, asigurații pot primi banii pe perioada de valabilitate rămasă a respectivei polițe RCA.

Potrivit FGA, dacă se decide încheierea unui alt contract de asigurare la un alt asigurător, în același timp ar trebui făcută și denunțarea poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență ori faliment, în acest caz fiind vorba despre Euroins.

Pentru a denunța o poliță încheiată la Euroins, asigurații trebuie să transmită firmei de asigurări o notificare de reziliere (modelul e disponibil pe site-ul asigurătorului, iar cererea completată se transmite pe adresa reziliere@euroins.ro) și să transmită la FGA o cerere de restituire (se completează online).

Odată cu solicitarea, trebuie transmise FGA și următoarele documente:

  • o copie a actului de identitate;
  • o copie a poliței de asigurare;
  • o copie a dovezii de plată a primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate;
  • dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată/ transmisă la asigurător;
  • o împuternicire/ procură, dacă este cazul.

Ulterior, FGA înregistrează cererile de plată și le analizează în ordinea primirii și înregistrării.

FGA este un fond special de unde își pot acoperi pagubele cei care nu o mai pot face de la un asigurător în insolvență.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*