Cazul ziaristei Emilia Șercan: Procurorul general, Gabriela Scutea, susține că a vrut „dinamizarea administrării probelor”

Procurorul general Gabriela Scutea a formulat „îndrumări scrise către parchetul care supraveghea cercetările” în cazul jurnalistei Emilia Șercan care au vizat, printre altele, „necesitatea verificării competenței” în urma căreia cercetările au fost preluate, în 31 martie, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Precizarea apare într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce ministerul Afacerilor Interne a subliniat că nu are atribuții în instrumentarea sau soluționarea dosarelor penale.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat, la data de 09.03.2022, îndrumări scrise către parchetul care supraveghea cercetările (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4) în dosarul penal deschis ca urmare a plângerii formulate de doamna Emilia Șercan. Aceste îndrumări, fără a afecta independenţa procurorului de caz, au urmărit să dinamizeze administrarea probelor şi să reflecte rolul activ al organelor de urmărire penală pentru aflarea adevărului”, potrivit comunicatului PICCJ, în care se arată că „legea prevede posibilitatea procurorului ierarhic superior de a transmite dispoziţii scrise procurorului subordonat”.

De asemenea, „a fost semnalată procurorului necesitatea verificării competenței, aspect care a determinat declinarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și, ulterior, preluarea cercetărilor, la 31.03.2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București”. În ceea ce privește „clarificarea criticilor exprimate public de partea vătămată (Emilia Șercan. n.r.), parchetul care efectuează urmărirea penală va stabili, în raport de drepturile conferite de Codul de procedură penală, informațiile care îi vor fi transmise, ținând cont de caracterul nepublic al urmăririi penale”.

Totodată, constatările privind pluralismul și libertatea mass-mediei din Rapoartele din 2020-2021 privind statul de drept, emise de Comisia Europeană, au fost aduse în atenţie organelor judiciare implicate în investigaţiile privind faptele comise împotriva jurnaliştilor”, mai arată PÎCCJ.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*