Cazul directoarei răsfățate cu „mici cadouri” de lux. Un judecător a legalizat șpaga din pix: „Dacă denunțătorii au dat mita, inculpata nu a primit-o cu aceeași reprezentare”

Fosta directoare IT din ANAF acuzată că a luat șpagă bani, bunuri de lux și o excursie în SUA (toate în valoare de 1.054.721 de euro) în schimbul atribuirii „cu dedicație” a unui contract de mentenanță software pentru sistemele Autorității Naționale a Vămilor este așteptată miercuri, 5 aprilie, la Curtea de Apel București.

Anda Ancuța Macovei a fost achitată pe fond și procurorii DNA au fost obligați să-i restituie 14 obiecte de lux în valoare de 4.300 euro și 22.502 lei, tribunalul considerând că respectivele bunuri nu sunt șpăgi, ci mici atenții.

Un judecător de la Tribunalul București a dispus, pe data de 20.01.2023, ca procurorii anticorupție să-i restituie Ancăi Ancuța Macovei cadourile primite în 2010, pe vremea când acesta era director al Direcţiei Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Autorității Naționale a Vămilor.

Prin motivarea deciziei de achitare, judecătorul a creat un veritabil precedent judiciar în urma căruia și alți funcționari publici (cu venituri medii de 2000 de euro de la stat, cum notează instanța) ar putea primi liniștiți cadouri scumpe, că și le permit la rândul lor.

Mai mult, judecătorul a legalizat mita într-o singură frază:

„Faptul că mituitorul dă unei persoane diverse bunuri drept mită, nu înseamnă automat că şi cel care le primeşte are reprezentarea că sunt oferite în acest scop”.

Cu alte cuvinte, dacă mituitorul nu precizează cu subiect și predicat celui mituit că bunurile sau banii sunt dați cu titlul de șpagă, atunci nu e vorba de o faptă penală. Mai întâi, iată ce a luat Anda Ancuța Macovei cu titlul de „cadouri”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*