Călugăr condamnat la 5 ani de închisoare pentru șantaj. Victima este starețul Mănăstirii Râșca din Suceava

Un bărbat în vârstă de 72 de ani, hirotonosit în trecut ca diacon, călugăr pe la mai multe mănăstiri, a fost condamnat marți definitiv într-un dosar în care principala acuzație era de înșelăciune. Constantin Ioachim Cercasov a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

Călugărul, care nu a recunoscut faptele, a scăpat de o parte din acuzații după ce a beneficiat de prevederile Curții Constituționale cu privire la prescripție. El a fost condamnat pentru șantaj și i s-au revocat o serie de condamnări mai vechi cu suspendare pe care le primise în alte dosare, astfel încât în final trebuie să stea la pușcărie 5 ani. Principala victimă din dosar a fost starețul Mănăstirii Râșca, Mihail, scrie monitorulsv.ro.

Călugărul a primit aprobarea de a reprezenta mănăstirea în faţa autorităţilor abilitate pentru a întocmi documentaţia şi a face demersuri pentru ridicarea unui așezământ de bătrâni. Folosindu-se de cecuri în alb, călugărul ar fi reușit să scoată bani din conturile mănăstirii.

Bărbatul a scos din bancă suma de 30.000 de lei, bani pentru lucrări de restaurare şi pe care şi i-ar fi însuşit. El a reuşit să scoată banii în baza unei procuri false, susţin procurorii, procură care îl împuternicea pe el, în locul stareţului, să aibă acces la conturile locaşului de cult. Călugărul a fost acuzat de stareț că a strâns bani în numele mănăstirii și i-a însușit personal.

Parte civilă în dosar a fost Raiffeisen Bank, de unde inculpatul a ridicat ilegal bani din conturile mănăstirii. Banca s-a constituit parte civilă în dosar și are de primit de la inculpat, conform deciziei Judecătoriei Suceava, suma de 30.000 de lei, daune materiale. Starețul Mihail nu s-a constituit parte civilă în dosar.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*