Bărbat cercetat pentru încălcarea Ordinului de protecție! I-a trimis un email de amenințare unei sătmărence

La data de 20 iulie a.c.,  polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare-Biroul de Ordine Publică și Compartiment Proximitate, au fost sesizați de către o femeie, de 32 ani, din Satu Mare, cu privire la faptul că, la data de 19 iulie a.c, ar fi primit un e-mail de amenințare din partea unui bărbat, de 34 de ani, din Satu Mare pe numele căruia Judecătoria Satu Mare a emis un Ordin de protecție.

Prin Ordinul de protecție, bărbatului îi este interzis: să se apropie la mai puțin de 50 metri de femeie, de domiciliul și locul de muncă al acesteia, precum și orice contact inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu apelanta.

În cauză verificările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a prevederilor acestuia.

Recomandări pentru victimele violenței domestice

Nu  este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și de iubire. „Acasă” nu poate fi și nu trebuie să fie asociat cu violența domestică.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

– conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

– sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;

– dacă vă simțiți în pericol, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg;

– cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

– nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta!

Aspecte legale

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*