Statul român nu respectă de un an și jumătate o lege care le-ar aduce românilor venituri mai mari. Cei circa 1,5 milioane de români care lucrează pe salariul minim primesc în mână 1.524 lei, la un salariu brut de 2.550 de lei, după majorarea de 10,8% intrată în vigoare la începutul anului.
Suma este insuficientă pentru asigurarea unui trai decent unei persoane, iar pentru o familie nici nu poate fi vorba, arată Avocatul Poporului într-un raport publicat la finalul lunii trecute. Avocatul Poporului își bazează analiza pe un studiu finanțat de Fundația Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) şi Syndex România, actualizat în toamna anului trecut.
Aceștia au ajuns la concluzia că valoarea unui coș minim pentru un trai decent ar trebuie să fie:
2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură;
4.417 lei pe lună pentru o familie de doi adulți fără copii;
5.993 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și un copil;
7.234 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii.
Rezultă că, pentru a duce un trai decent, venitul unui adult care trăiește din salariul minim ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 1.184 lei.
„Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale” – OUG 217/2000.
În urmă cu aproape doi ani, a intrat în vigoare legea 174/2020 care adaugă următoarea prevedere: „Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent se stabilește anual de către Institutul Național de Statistică și se aprobă prin ordin al președintelui acestuia”.
„INS nu a fixat valoarea coșului nici în 2020, nici în 2021”, spune cercetătoarea Victoria Stoiciu, coordonator de proiect la Fundaţia Friedrich-Ebert România.
Lasă un răspuns