Decizie finală: Jurnaliștii NU vor fi scutiți de impozitul pe venit

Jurnaliștii ar fi urmat să beneficieze de scutirea de la plata impozitului pe venit, însă legea inițiată în acest sens a fost respinsă azi definitiv de Camera Deputaților. Asta înseamnă că măsura nu se poate aplica.

Proiectul de lege care cuprinde această măsură a trecut de Parlament în februarie 2020, însă a fost întors pentru reexaminare de către șeful statului. Astfel, la a doua trecere prin Parlament, Senatul l-a respins în iunie 2020, iar azi a primit votul definitiv de respingere la Camera Deputaților. În esență, era vorba atât de jurnaliștii salarizați în baza unui contract individual de muncă, cât și de jurnaliștii care câștigau bani din drepturi de proprietate intelectuală, în baza unui contract de drepturi de autor. Aici ar fi fost incluse toate persoanele care activează la ziare, televiziuni, radiouri sau alte mijloace de informare în masă, arată avocatnet.ro.

Piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă. Având în vedere necesitatea sprijinirii activității jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, obținute de persoanele fizice care activează în domeniu, în sensul neimpozitării lor”, scria în expunerea de motive a proiectului de lege.

În prezent, există mai multe categorii de persoane scutite de plata impozitului pe venit, printre care se numără: persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat; persoanele fizice care creează programe pentru calculator; persoanele fizice care se ocupă de cercetare-dezvoltare și inovare; persoanele fizice care lucrează la firmele impozitate specific (adică cele din turism și alimentație publică); persoanele fizice care lucrează în domeniul construcțiilor, în perioada 2019 – 2028.

Persoanele fizice datorează, în mod obișnuit, impozit pe veniturile pe care le obțin (cum ar fi cele din salarii, activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală). Cota de impozit este de 10% și plata efectivă a impozitului o fac angajatorii în numele salariaților.

Proiectul de lege a fost respins definitiv de ambele Camere parlamentare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*