Asul din mâneca DNA: Scandalul prescripției ajunge pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene

Decizia Curții Constituționale pe tema prescripției a ajuns pe masa magistraților de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care urmează să decidă dacă judecătorii români pot ignora sau nu deciziile instanței de control constituțional în măsura în care acestea creează, prin aplicare, un risc sistemic de impunere.

Un magistrat de la Judecătoria Bistrița a arătat că aplicarea deciziei CCR i-ar putea scăpa de pedepse pe toți infractorii, din numeroase motive ce țin de realitățile sistemului judiciar.

Judecătoarea Mălina Tebieș de la Judecătoria Bistrița a arătat că, în motivare, sistemul judiciar din România are o serie de probleme intrinseci (legate de durata procedurilor judiciare, a expertizelor, a numărului mare de dosare) precum și extrinseci (ce țin de lipsa acută de personal, lipsa digitalizării) care, coroborate, vor face ca toate cauzele în care termenul general de prescripție s-a împlinit să se închidă, indiferent de natura infracțiunilor.

Contrar aparenţelor, Decizia Curţii Constituţionale nu va conduce la o accelerare a proceselor penale, ci la prelungirea lor întrucât îi va încuraja pe inculpaţi să temporizeze procedurile în speranţa intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Aplicarea Deciziei CCR ar conduce la un dezechilibru între drepturile inculpatului şi ale persoanei vătămate care riscă să afecteze caracterul just al procesului penal. În eventualitatea încetării procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, persoana vătămată îşi va vedea neglijat dreptul la un proces echitabil şi nu va obţine aflarea adevărului”, arată judecătoarea în motivare.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*