Amendamentul la legile justiției care îi permite lui Klaus Iohannis să numească Procuror General un judecător

La dezbaterea de ieri, 28 septembrie, din comisia specială pentru legile justiției, un deputat al minorităților a introdus un amendament despre numirea procurorilor de rang înalt. Astfel, un judecător poate să ajungă procuror general.

Comisia specială a adoptat miercuri, în ședința specială, amendamentul, iar modificarea va merge la plenul Camerei Deputaților pentru vot, dar camera decizională este Senatul.

Inițiatorul amendamentului este deputatul Ibram Iusein, preşedinte al Comisiei pentru culte şi minorităţi din Camera Deputaților.

Potrivit amendamentului votat în comisia specială, „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Secției pentru procurori a CSM, dintre magistrații care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în același mod”.

Astfel că se oferă posibilitatea procurorilor de rang inalt sa deinva sefi, la DIICOT de exemplu, indiferent dacă sunt procurori sau judecători.

USR a votat împotrivă, deși au fost 12 voturi pentru amendament.

USR au atras atenția că în acest mod Klaus Iohannis poate numi un judecător în funcția de Procuror General al României.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*