Amenda pentru RCA expirat, în 2022, poate ajunge la 2000 de lei și poate duce chiar la radierea mașinii

Șoferii care circulă fără asigurare auto obligatorie și sunt prinși de polițiști, riscă amenzi de până la 2.000 de lei. Dacă asigurarea e expirată de mai mult de 3 luni, se poate ajunge la suspendarea certificatului de înmatriculare și chiar la radierea mașinii.

Conform prevederilor art. 6, alin. (7) din Legea nr. 132/2017, asiguratul are obligaţia ca, pe toată durata în care nu are asigurare RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligaţii este asimilată cu încălcarea obligaţiei de asigurare şi neîndeplinirea obligaţiei de a depune plăcuţele de înmatriculare şi se sancţionează contravenţional conform art. 37 alin. (9).

Persoanele care nu au un RCA valabil pentru mașina pe care o conduc și sunt depistate în trafic riscă o amendă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, agenții pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii și chiar plăcuțele de înmatriculare.

În cazul în care asigurarea RCA a expirat cu mai mult de 3 luni în urmă, polițistul poate dispune suspendarea certificatului de înmatriculare a autovehiculului. Dacă de la data constatării, șoferul nu își face o poliță RCA, mașina poate fi radiată din circulație și chiar confiscată dacă e parcată pe domeniul public, fiind considerată bun abandonat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*