Amendă de 30.000 de lei primită de un furnizor de energie pentru că „a afectat interesele consumatorilor”, anulată în instanță

O amendă de 30.000 de lei aplicată de Protecția Consumatorului unei firme din domeniul energiei, pentru că nu au fost aplicate compensările stabilite de guvern, a fost anulată în instanță. Sentința nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Cluj-Napoca, Societatea Electrica Furnizare SA a cerut anularea unei amenzi de 30.000 de lei aplicate de Protecția Consumatorului pentru că „a încălcat prevederile art. 7 lit. c) a doua liniuță din OG 21/1992, conform căruia prestatorii de servicii sunt obligati să presteze servicii care nu afectează interesele economice ale consumatorilor”.

Concret, firmei de furnizare a energiei i s-a reproșat că, la emiterea unor facturi din toamna anului 2021 „nu a evidențiat în facturile de energie electrică emise pe noiembrie, compensații, plafonări”.

Firma furnizoare de electricitate s-a apărat susținând că fapta imputată de ANPC nu există. Concrt, compania amendată de ANPC a arătat că a fost amendată pentru că nu a inclus compensările stabilite în OUG începând cu luna noiembrie 2021, deși facilitățile acordate de Guvern puteau fi aplicate doar după data de 18 decembrie 2021, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

„De asemenea faptei îi lipsesc trăsăturile esenţiale ale unei fapte contravenţionale. Petenta nu a savarsit vreo fapta ilicită, ci dimpotrivă, a încercat prin toate mijloacele legale să se asigure că respectă dispozițiile legii, drept pentru care nu se poate reține că ar fi săvârșit vreo faptă cu caracter contravențional”, s-a mai apărat firma amendată de Protecția Consumatorului.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*