Actul sexual cu minori sub 16 ani va fi considerat viol în România

Actele sexuale cu minori sub 16 ani vor fi considerate violuri în viitoarea lege, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024, însă există o excepție, cunoscută în legislația europeană drept clauza „Romeo și Julieta”.

Proiectul dezbătut în Cameră a fost depus în iunie 2022 de 12 deputați și senatori PSD și PNL. A trecut rapid de Senat, după care a rămas jumătate de an în Camera Deputaților. Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un raport favorabil asupra proiectului. Față de varianta de la Senat, a crescut vârsta de la care se cere consimțământul sexual, de la 15 ani la 16 ani. Votul final asupra proiectului se va da săptămâna viitoare, în plenul Camerei, relatează Libertatea.

Clauza Romeo și Julieta

Clauza „Romeo și Julieta” este utilizată în mai multe legislații europene. Concret, înseamnă că faptele nu vor fi incriminate dacă diferența de vârstă între persoanele care fac sex este mai mică de patru ani. Spre exemplu, dacă un băiat sau o fată de 19 ani are o relație sexuală cu un partener de 15 ani, noua lege nu se va aplica, dacă diferența de vârstă se menține sub patru ani.

Clauza Romeo și Julieta nu este valabilă însă dacă fapta este comisă de un membru de familie al minorului sau de o persoană care conviețuiește cu minorul. De asemenea, nu se va considera excepție de la lege dacă minorul se află în îngrijirea sau ocrotirea făptuitorului.

Alte situații în care nu se aplică această clauză specială:

 

  • fapta a pus în pericol viața minorului sau a existat o vătămare corporală;
  • fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;
  • fapta a fost săvârșită de două sau mai multe persoane;
  • fapta a fost săvârșită de persoane care au antecedente;
  • fapta a fost săvârșită în schimbul unei remunerații.

Ziare.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*