Un hacker a spart bazele de date și a șantajat mari firme din România

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, alterare a integrității datelor informatice, interceptare ilegală a unor transmisiuni informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, perturbare a funcționării sistemelor informatice și șantaj.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, prin diferite metode, a reușit să obțină accesul la rețelele informatice ale unor companii (medii și mari) din România, de unde a extras volume mari de date. Ulterior, inculpatul a utilizat respectivele date pentru a șantaja persoanele vătămate, prin amenințarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani, în criptomonedă.

De asemenea, în cursul cercetărilor au fost identificate alte 3 persoane vătămate, dintre care o persoană juridică și două persoane fizice. Cu privire la persoanele vătămate, persoane fizice, s-a reținut că, inculpatul a interceptat traficul de date de la punctele de acces wifi deținute de acestea.

În ceea ce privește persoana juridică s-a reținut faptul că, în luna decembrie 2021, inculpatul, a pătruns fără drept în sistemele informatice ale acesteia, prin exploatarea unor vulnerabilități ale sistemelor informatice, și a instalat o aplicație malițioasă tip ransomware, prin intermediul căreia a criptat datele informatice stocate pe sistemele informatice și pe mediile de stocare a datelor conectate la sistemele infectate. În urma acestei activități a fost rulat un mesaj specific atacurilor de acest tip cu privire la plata sumei de 300.000 USD, în schimbul decriptării datelor informatice de pe sistemele societății comerciale.

În cauză s-au instituit măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 360.000 lei. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București. Activitatea de urmărire penală a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul D.C.C.O. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcția Operațiuni Speciale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*