Tezele de doctorat elaborate între anii 1990 și 2016, verificate pentru plagiat

Unul din patru foști sau actuali parlamentari sau miniștri are titlul de doctor. În topul instituțiilor universitare donatoare de doctorate se află Școala Doctorală a Academiei de Poliție. Zeci de teze de doctorat plagiate și altele suspecte de plagiat au iscat nenumărate scandaluri de-a lungul anilor.

Astfel, pentru a preveni și combate fenomenul de plagiat, potrivit Ordinului ME nr. 5255/2021, “[i]nstituțiile de învățământ superior care au eliberat diplome de doctor (…) în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016, au obligația (…) să demareze activitatea de verificare a respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat”.

Dacă se vor constata abateri de la etica și deontologia universitară, potrivit ordinului, va fi sesizată comisia de etică din cadrul universității.

Nu în ultimul rând, finanțarea verificărilor ce vor avea loc în următoarea perioadă, atunci când vine vorba despre universitățile de stat, va fi asigurată de Ministerul Educației. Ordinul de ministru în stadiu de proiect a fost publicat pe 25 august și prevede finanțare de peste 25 milioane de lei pentru anul acesta.

Universitățile din țara noastră care au eliberat diplome de doctor în perioada 1990 – 2016 vor trebui să verifice tezele în baza cărora le-au acordat, pentru a vedea dacă nu cumva acestea au fost plagiate, potrivit unui recent ordin al Ministerului Educației. Noul ordin vine în contextul în care, în ultimii ani, au tot apărut bănuieli legate de plagierea tezelor de doctorat elaborate de o serie de persoane publice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*