Persoanelor alese în fruntea conducerii unei organizații sindicale sau patronale le-ar putea fi interzis să fie în același timp și membri ai partidelor politice, pe toată durata exercitării mandatului, dacă o propunere legislativă înregistrată miercuri la Senat va ajunge să se aplice.
Propunerea de la Senat urmărește completarea Legii nr. 62/2011 pentru dialogul social, prin includerea unor lămuriri care să prevadă că persoanele alese în funcția de conducere a organizațiilor sindicale și patronale nu mai pot avea calitatea de membru de partid.
„Persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic pe durata exercitării mandatului”, se arată în textul propunerii de modificare a statutului pentru sindicate, potrivit avocatnet.ro.
Cu toate că la momentul actual legea dialogului social prevede în mod expres că organizaţiile sindicale nu pot desfăşura activităţi cu caracter politic, iar greva nu poate urmări realizarea unor scopuri politice, organizațiile sindicale au fost adesea folosite în scopuri politice, se arată în expunerea de motive a propunerii.
Sebastian Burduja, deputat PNL de București și președinte al PNL Sector 1, a anunțat încă din ianuarie că va depune la începutul sesiunii parlamentare un proiect legislativ ce reglementează interdicția liderilor sindicatelor de a fi membri în partide politice.
Lasă un răspuns