Propunere ca mai multe persoane să poată beneficia de avocat public în procesele civile

Actualele plafoane ale venitului mediu lunar pentru care se acordă ajutor pentru cei ce nu-şi permit un avocat în procesele civile vor fi majorate, după cum se propune printr-un proiect legislativ înregistrat marți la Senat pentru dezbatere.

Asta însemnă că ulterior vor putea beneficia de ajutor public judiciar mai multe persoane. Ajutor public judiciar pot primi persoanele care nu-şi permit să-şi angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru legate de un proces civil. De fapt, prin proiectul legislativ de la Senat se propune schimbarea modului în care este stabilit pragul venitului mediu net lunar pe membru de familie în funcție de care se poate acorda ajutor public judiciar unei persoane.

Mai exact, față de ceea ce stabilește acum OUG 51/2008, pragul veniturilor nu va mai fi unul fix, ci va fi calculat în raport cu salariul de baza minim brut pe țară.

Adică vor beneficia integral de ajutor public judiciar cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară. Pe de altă parte, vor beneficia de 50% din ajutorul public judiciar cei cu venituri medii nete lunare de până la 50% din salariul de bază minim brut.

Ținând cont de faptul că, în prezent, salariul minim brut pe țară este de 2.550 de lei, pragurile pentru acordarea ajutorului public judiciar vor fi 637,5 lei, respectiv de 1.275 de lei.

Acum, așa cum stabilește OUG 51/2008, pot beneficia în întregime de ajutorul public judiciar cei cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300, în timp ce de 50% din ajutor pot beneficia cei cu venituri de până la 600 de lei.

Pentru ce se acordă ajutorul public judiciar

Potrivit OUG 51/2008, ajutorul public judiciar reprezintă o formă de asistență acordată de stat, care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil și garantarea accesului egal la actul de justiție. Astfel, de ajutorul public judiciar beneficiază, la cerere, persoanele care nu îşi pot permite să-şi angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru ocazionate de un proces civil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*