Predoiu: Ministerul Justiției va propune Guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul de desființare a SIIJ și cu modificarea legilor justiției

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat luni, în cadrul unei întâlniri online cu reprezentanţii Comisiei Europene, că va propune Guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi cu modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie anul viitor.

Ministrul Cătălin Predoiu a avut luni o întâlnire de lucru aplicată, la nivel tehnic, online, cu reprezentanţii Comisiei Europene.  Au fost trecute în revistă întârzierile înregistrate pe agenda MCV în 2021 şi perspectivele de recuperare a acestora în 2022.

Subiectele de interes pentru reprezentanţii Comisiei Europene au fost: desfiinţarea SIIJ, modificarea legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Cătălin Predoiu şi reprezentanţii Comisiei au dezbătut aspectele tehnice ale obiectivelor MCV, precum şi calendarul posibil de îndeplinire.

Am trecut în revistă situaţia întârzierilor înregistrate în 2021 în realizarea obiectivelor MCV, în special desfiinţarea SIIJ şi adoptarea legilor Justiţiei, precum şi diferitele proiecţii tehnice de recuperare a acestora în 2021. Ministerul Justiţiei îşi va îndeplini toate obligaţiile aflate în competenţa sa legală pentru realizarea acestor obiective. MCV poate fi realizat în măsura în care voinţa politică exprimată în programul de guvernare va fi transformată în voturi în Parlament pentru proiectele de lege cu care Guvernul îl va sesiza în domeniul MCV. MJ va coopera loial şi transparent în continuare cu CSM şi Comisia Europeană pentru realizarea obiectivelor MCV. MJ va propune Guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie 2022‘, a declarat Cătălin Predoiu la finalul reuniunii, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

La întâlnire au participat, din partea Comisiei, William Sleath, director în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, Julien Mousnier, şef de unitate în cadrul Secretariatului General al Comisiei, şi Maria Arsene, reprezentanta Comisiei Europene la Bucureşti.

Din partea Ministerului Justiţiei, alături Cătălin Predoiu, a participat Mădălina Manolache, director în cadrul Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*