Peste 500 de magistrați cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la legile de răspundere disciplinare

Demersul a fost ar fi fost inițiat ca urmare a sancțiunilor aplicate unor magistrați de la Curtea de Apel Constanța. Inițiatorii au transmis vineri la Consiliul Superior al Magistraturii și la Ministerul Justiției un memoriu prin care solicită abrogarea dispozițiilor sesizate la Avocatul Poporului dar și textul de lege în baza căruia a fost sancționat judecătorul Cristi Dănileț.

Magistrații au sesizat la Avocatul Poporului neconstituționalitatea art.100 al.2 din Legea nr. 303/2004 și art.100 al.1 lit.d1 din Legea nr. 303/2004 care nu prevede un termen în care sancțiunea produce efecte, potrivit g4media.ro.

Potrivit sesizării, judecătorii și procurorii nu pot beneficia de o individualizare a sancțiunii,, nici CSM și nici ÎCCJ neputând avea în vedere circumstanțele personale ale magistraților pentru stabilirea graduală a duratei sancțiunii, în limitele unui termen.

Magistrații mai arată în solicitarea adresată Avocatului Poporului că ”sancțiunea având caracter definitiv, spre deosebire de toate celelalte sancțiuni, cu excepția sancțiunii excluderii din magistratură care, prin natura ei nu poate avea caracter limitat în timp, pune magistrații într-o situație de discriminare față de alte profesii”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*