Persoanele care sosesc în România din Ucraina nu intră în carantină

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 191 din 25 februarie 2022 a fost publicată Hotărârea nr. 9/2022 pentru completarea Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor.

Astfel, persoanele care sosesc în România din Ucraina, indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova, nu vor intra în carantină.

Intrare în vigoare: 25 februarie 2022

Peste 500.000 de persoane au trecut din Ucraina în ţările vecine de la începerea invaziei militare ruse, săptămâna trecută, a anunțat luni șeful Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează Reuters. Principalele ţări spre care se îndreaptă refugiaţii ucraineni sunt Polonia, Ungaria, Republica Moldova, România şi Slovacia.

Potrivit sursei citate, în Polonia au trecut deja 281.000 de refugiaţi ucraineni. Numai duminică au intrat pe teritoriul polonez 100.000 de persoane dinspre Ucraina. Ungaria a primit 84.586 refugiaţi, Republica Moldova peste 36.000, iar România şi Slovacia în jur de 30.000 fiecare. În jur de 34.600 persoane au putut merge direct către alte ţări europene. Cetăţenii ucraineni beneficiază de excepţie de viză în UE şi Elveţia.

Purtătorul de cuvânt al UNHCR, Chris Melzer, a declarat că alte sute de mii de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei. Conform estimărilor ONU, este de aşteptat ca patru milioane de ucraineni să-şi părăsească ţara ca refugiaţi. Majoritatea dintre aceştia sunt femei şi copii, în condiţiile în care bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 ani şi 60 de ani sunt obligaţi să rămână în ţară, în virtutea stării de urgenţă.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*