Ministerul Educației va verifica declarațiile de vaccinare ale angajaților din școli cu ajutorul Registrului de vaccinare

Ministerul Educației va verifica datele privind vaccinarea angajaților din școli, folosite pentru a stabili dacă o școală funcționează fizic sau online, în baza pragului de vaccinare de 60%, a spus duminică seară, la Digi 24, ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că verificarea se va face “pe baza unui acord cu cei care gestionează Registrul național de vaccinare”, în temeiul faptului că ministerul este “angajatorul tuturor celor din învățământul preuniversitar” și “evident că are datele personale”. Tot ministrul Cîmpeanu declarase, vineri, că decizia privind astfel de verificări ar fi revenit Consiliilor de Administrație ale școlilor, având în vedere același statut de “angajator”.

Sorin Cîmpeanu face aceste declarații în condițiile în care, de la începutul mandatului, s-a poziționat diferit, în mai multe cazuri, cu privire la protecția datelor personale ale angajaților din școli.

În ianuarie, el și schimba poziția de la o zi la alta: după ce la Digi 24 spunea că vaccinarea este “un act medical confidențial” și că nu există o situație a profesorilor vaccinați sau programați, la Antena 3 declara primele date privind situația vaccinării de la acea data. Deși, conform declarațiilor de acum, ar fi avut instrumentele să actualizeze datele privind vaccinarea profesorilor peste vară, el a raportat, până în septembrie, aceleași date colectate în luna mai (circa 60% din personalul școlilor). Iar raportarea de la începutul școlii s-a făcut pe baza datelor furnizate tot de profesori, la cererea Ministerului, datele fiind centralizate la nivel de școală, apoi la nivel de județ și la apoi la nivel național.

În septembrie, întrebat la Digi 24 dacă un părinte vaccinat are dreptul să știe dacă profesorul care predă la clasa copilului este vaccinat, ministrul invoca GDPR.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*