Este vorba despre câteva milioane de euro pentru întreg contractul. Compania românească de cercetare-dezvoltare şi producţie DDS Diagnostic a câştigat licitaţia pentru achiziţia de teste Covid pentru şcoli. Totodată, a fost semnat un contract cu DSU-IGSU.
Potrivit reprezentanţilor DDS Diagnostic, DSU-IGSU a refuzat recepţionarea testelor, invocând o întârziere a livrării. Întârzierea invocată de DSU-IGSU, de mai puţin de o zi şi jumătate (30 ore), a fost explicată imediat printr-un Aviz privind existenţa cazului de forţă majoră emis de Camera de Comerţ şi Industrie a României, conform legii şi contractului de livrare.
„Camerele de Comerţ au fost reînfiinţate după Revoluţie pentru că aşa şi-a dorit legiuitorul de la vremea respectivă. (…) Noi suntem o entitate privată, dar înfiinţată printr-o lege specială de statul român. Tot statul român, în acea lege, ne-a spus că avem această îndatorire de a emite avize de forţă majoră. Şi noi ne-am simţit lezaţi că tocmai statul care ne-a îndrituit să eliberăm acest aviz de forţă majoră, statul nu îl recunoaşte”, a menţionat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
Problema pare să fi apărut din cauză că deși testele sunt proiectate de către DDS Diagnostic, ele sunt produse în China iar tirurile au întârziat în vamă din cauza crizei generate de noua variantă a virusului. Doar că, în prezentare, DDS Diagnostic SRL spune că e singura companie privată din România care produce autohton teste de diagnostic molecular (RT-PCR), inclusiv pentru SARS-CoV-2.
DDS consideră că acest prim lot de teste ar fi putut să aprovizioneze toate școlile până la începutul vacanței de Crăciun, într-un context în care majoritatea țărilor din Europa se află în zona roșie a contaminării și se confruntă cu mai multe focare a acestei variante care se răspândește mult mai rapid.
DDS Diagnostic SRL este un IMM românesc fondat în anul 2002 care, conform site-ului, încă de la înființare, s-a axat pe cercetarea, proiectarea și fabricarea de kituri de diagnostic in vitro ”. Firma a fost fondată în 2002 de Doina Drăgănescu, Dana Stan și Florica Moldoveanu. Doina Drăgănescu a ieșit repede din firmă și acum este decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF Carol Davila. Florica Moldoveanu a plecat și ea rapid din DDS Diagnostic, iar Dana Stan s-a asociat, până în 2015, cu Eugen-Paul Ioan, un personaj familiar cu afacerile din instituții publice.
Lasă un răspuns