Iar suntem pe podium, salariul minim din România printre cele mai mici salarii minime din UE, ce spune Avocatul Poporului

Salariul minim în Luxemburg este de aproape șapte ori mai mare decât în ​​Bulgaria, iar Uniunea Europeană rămâne marcată de disparități foarte puternice, relevă ultimele cifre Eurostat publicate vineri, potrivit AFP.

Problema salariilor scăzute preocupă Bruxelles-ul, care în octombrie 2020 a propus un proiect de directivă menită să îmbunătățească situația lucrătorilor cei mai defavorizați. Textul, aflat în prezent în curs de examinare de către Parlamentul European și statele membre, este una dintre prioritățile președinției franceze a Consiliului UE, care speră să fie adoptat înainte de vară.

De la 1 ianuarie 2022, dintre cele 21 de țări din UE care au un salariu minim, treisprezece sunt sub pragul de 1.000 de euro pe lună (înainte de impozite și contribuții la asigurările sociale).

Cele mai mici sunt înregistrate în Bulgaria (332 de euro pe lună), Letonia (500) și România (515), a precizat biroul european de statistică într-un comunicat de presă.

Proiectul de directivă de la Bruxelles prevede reguli pentru a promova creșterea salariului minim acolo unde acestea există, dar nu stabilește un prag european uniform.

Miercuri, 26 ianuarie, avocatul Poporului a lansat un raport despre respectarea dreptului la muncă. Una dintre concluziile cheie ale raportului: ”În ceea ce privește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în prezent de 2.550 lei, este de necontestat faptul că acesta este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului de zi cu zi al unei familii.” Una din recomandările principale ale raportului Avocatului Poporului:

”Adoptarea unei hotărâri de Guvern care să țină cont la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, de valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, de criterii clare și obiective, de condițiile socio-economice din România și actualizarea periodică și în timp util, a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ori de câte ori intervin modificări atât la nivel economic cât și social în România, astfel încât salariul minim net să fie cel puțin egal cu valoarea coșului minim pentru un trai decent.”

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*