Georgieni trimiși în judecată la Satu Mare pentru trafic de migranți

Doi cetățeni georgieni au fost trimiși în judecată în România, fiind acuzați de trafic de migranți. Cei doi inculpați au intrat în țară pe data de 9 februarie 2023 și au preluat un grup de 8 persoane din Bangladesh dintr-o zonă împădurită de la marginea orașului Timișoara. Scopul lor era să transporte migranții în apropierea frontierei de stat cu Ungaria, unde aceștia urmau să treacă ilegal frontiera în noaptea de 15/16 februarie 2023.

Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați georgieni, care se aflau în stare de arest preventiv. Acuzația se bazează pe încălcarea prevederilor articolului 263 alineatul 1 și 2 litera b din Codul Penal, referitor la traficul de migranți. Inculpații au făcut apel împotriva deciziei de arestare preventivă, iar pe data de 13 iulie instanța din Oradea a pronunțat hotărârea în acest caz.

În conformitate cu articolul 263 alineatul 1 și 2 litera b din Codul Penal, instanța a decis să aplice o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru traficul de migranți, cu executare în regim privativ de libertate. De asemenea, li s-a interzis inculpaților exercitarea drepturilor prevăzute de articolul 66 litera a, b și c din Codul Penal, care se referă la dreptul de a fi aleși în autorități publice sau în alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul străinului de a se afla pe teritoriul României timp de 3 ani. Ca pedeapsă complementară, instanța a dispus confiscarea specială a mașinii utilizate în activitatea de trafic de migranți și plata unei sume de 4.000 de lei.

Inculpații au invocat în apel faptul că probele administrate până în prezent nu demonstrează cu certitudine implicarea lor în infracțiunea de trafic de migranți și au susținut că declarațiile martorilor și ale celor care trebuiau transportați sunt neverosimile, fiind motivate de dorința acestora de a scăpa de alte dosare de urmărire penală. De asemenea, au argumentat că nu cunosc limba română.

Instanța de judecată, analizând cazul, a concluzionat că dispozițiile procedurale sunt aplicabile și a constatat existența unei suspiciuni rezonabile că inculpații au săvârșit infracțiunea de trafic de migranți pentru care au fost trimiși în judecată. Prin urmare, instanța a menținut măsura arestului preventiv, confiscarea specială și interzicerea drepturilor pentru inculpați, în considerarea gravității faptei.

Sursa: bihorjust.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*