FOTO. A murit unul dintre cei mai celebri polițiști din județul Satu Mare

Ioan Coroian, cunoscut de către mulţi sătmăreni sub numele de “Pistruiatu”, s-a născut pe 20 mai 1945, în localitatea Vâcea, comuna Ulmeni, judeţul Maramureş, fiind unul dintre cei şapte copii ai familiei. După absolvirea cursurilor generale, a urmat la Baia Mare o şcoală profesională, care pregătea şi instalatori sanitari, arată informatia-zilei.ro

Ulterior a fost înrolat în armată, unde a fost cooptat în rândurile viitorilor subofiţeri de miliţie. În anul 1966, după absolvirea şcolii de subofiţeri de miliţie, a fost repartizat în raionul Negreşti-Oaş, ulterior a fost transferat în raionul Carei, fiind instalat şef de post la Dindeşti, apoi a fost şef de post la Craidorolţ, apoi la Micula. Ulterior a fost sectorist la Satu Mare, în zona strada Bariţiu – drumul spre Petea.

În anul 1992, Ioan Coroian a fost primul subofiţer de poliţie din România, avansat de la subofiţer, la căpitan, la iniţiativa col. Vasile Fernea, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare. El şi-a trecut în palmares descoperirea unor infractori, unii dintre ei chiar condamnaţi ulterior pentru omucidere. La împlinirea vârstei de 50 de ani, a fost pensionat, pe motivul că vârsta nu concordă cu gradul militar deţinut.

Ca urmare a diverselor activităţi întreprinse după pensionare, în sensul depistării autorilor unor crime şi nu numai, Ioan Coroian a fost avansat la gradul de lt.col.(r.). În pensie şi-a descoperit vocaţia de dresor de animale, fiind prezentat pe un post de televiziune cu Lola, o căţea de Ciobănesc German şi o căpriţă. Ulterior, a fost consultat de o televiziune naţională în cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu, în celebrul caz Cioacă. S-a implicat apoi în investigaţii jurnalistice în o serie de cazuri încă neelucidate de pe raza oraşului Ardud, în cazul uciderii actriţei Dorgai, investigaţie în care avea un suspect, dar informaţia a dus-o în lumea de dincolo. A fost ani la rând un colaborator al ziarului Informaţia Zilei, dar şi al postului de televiziune Informaţia TV.

Lt.col.(r.) Ioan Coroian a trecut întru cele veşnice înainte de sărbătorile Crăciunului, fiind înmormântat în chiar ziua de Ajun de Crăciun, într-un cimitir de pe Calea Odoreului, strada Macului, din Satu Mare.

SURSA: informatia-zilei.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*