Fotbaliștii vor să fie plătiți pentru folosirea datelor lor în pariuri sportive

Un grup de 850 de jucători de fotbal din Marea Britanie au trimis, luna trecută, scrisori către 17 companii de pariuri sportive pentru a solicita compensații pentru reutilizarea datelor lor personale. De asemenea, solicită plata unei taxe anuale pentru orice reutilizare viitoare.

Acțiunea este condusă de Russell Slade, fostul antrenor al Leyton Orient și Yeovil Town și co-fondatorul Global Sports Data and Technology, o companie specializată în managementul datelor sportive. Conform Regulamentului General pentru Protecția Datelor (GDPR), în vigoare din 25 mai 2018 în Uniunea Europeană, companiile care colectează date cu caracter personal despre utilizatori trebuie să le solicite acordul.

Or, potrivit lui Russell Slade, jucătorii de fotbal nu își dau acordul individual pentru utilizarea datelor lor. „Cantitatea de date folosite este incredibilă”, spune antrenorul. Pentru un singur jucător – și nu vorbesc despre un jucător de Premier League sau chiar de campionat – există mai mult de 7.000 de statistici diferite”. Acestea includ performanțele jucătorilor (numărul de goluri marcate, pase decisive reușite, timpul de joc, etc.), dar și talia lor, greutatea, naționalitatea sau numărul de cluburi în care a evoluat jucătorul. Plata despăgubirilor probabil că nu va conta prea mult pentru jucătorii care au deja venituri foarte mari, admite Russell Slade.

Pe de altă parte, ar fi mult mai semnificative pentru jucătorii de la baza piramidei, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. „Utilizarea statisticilor în sport a devenit o parte esențială a jocului modern”, spune Russell Slade, scrie Korii. Dacă această acțiune în justiție ar avea succes, ar putea avea implicații de anvergură dincolo de fotbal, susține BBC. Potrivit canalului britanic, discuții sunt deja în desfășurare în alte sporturi profesioniste pentru contestații privind utilizarea datelor cu caracter personal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*