Fost director al Penitenciarului Baia Mare, reținut. Acuzat, printre altele, de hărțuire sexuală

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat marți reținerea lui Horia Ștefan Chiș, fost director al Penitenciarului Baia Mare, acesta fiind acuzat de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă și șantaj.

De asemenea, a fost reținută și Angela Carmen Kozma, psihologul Penitenciarului Baia Mare, cercetată pentru șantaj în formă continuată, potrivit unui comunicat al instituției.

Potrivit procurorilor DNA, între 2020 și 2022, în calitate de director al penitenciarului, Chiș i-ar fi cerut unei subordonate, ofițer de poliție, favoruri de natură sexuală.

Pentru că aceasta din urmă a refuzat, bărbatul ar fi agresat-o pe femeie, aceasta necesitând șapte zile de îngrijiri medicale.

„În perioada 2020-2022, în calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi pretins, în repetate rânduri, unei subordonate, ofițer de poliție, favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de situația de autoritate și de superioritate asupra victimei.

Pe fondul refuzului persoanei vătămate de a avea o relație extraprofesională cu inculpatul Chiș Horia Ștefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate în urma cărora au rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6-7 zile de îngrijiri medicale. Actele de violență s-ar fi produs chiar in biroul directorului”, se arată în comunicat.

Directorul, susținut de psihologul penitenciarului

Pentru că la un moment dat a realizat că faptele sale i-ar putea aduce demiterea din funcție, dar și probleme în familie, Chiș ar fi obligat-o pe victimă să nu raporteze situația la Administrația Națională a Penitenciarelor. Mai mult, în iunie, acesta a amenințat-o pe femeie că va face publice imagini compromițătoare cu aceasta.

Procurorii susțin că Angela Carmen Kozma, psiholog în cadrul penitenciarului, l-ar fi susținut pe fostul director în demersurile sale, motiv pentru care aceasta este cercetată pentru șantaj în formă continuată.

„Ulterior, în perioada 30-31 mai 2022, pentru a evita eventualele consecințe ale gestului său, respectiv evitarea unei anchete disciplinare și destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi constrâns-o pe persoana vătămată să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost susținut și de inculpata Kozma Angela Carmen, psiholog în cadrul penitenciarului.

Mai mult de atât, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat persoana vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare pentru distrugerea credibilității acesteia”, mai informează DNA.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*