Fermier din Ucraina refugiat în România: Zelenski ne-a spus să revenim, că nu ne va mobiliza dacă însămânțăm. Dar dacă ne recrutează apoi?

Potrivit deciziei Cabinetului de Miniștri de la Kiev, întreprinderile înregistrate oficial în registrele de activitate agricolă trebuie să depună dosarele tuturor bărbaților la comisariatele militare, iar acestea urmează să ia o decizie pentru fiecare bărbat în parte.

Însă mulți agricultori nu au firme înregistrate oficial, alții au firme mici, compuse din membrii unei familii. Iar agricultorii se tem să depună dosare la comisariatele militare pentru a nu risca închiderea afacerii în urma mobilizării capului familiei.

Guvernul ucrainean a luat decizia să-i scutească de la mobilizare pe toți bărbații din sectorul agrar în perioada de însămânțare. Fermierii însă se tem de promisiuni deșarte din partea Kievului și de instabilitatea cauzată de război, susține un agricultor ucrainean ajuns în Suceava.

Multe familii de agricultori au părăsit Ucraina după declanșarea războiului”, spune Maxim. „Fermierii au lăsat în depozite cantități enorme de soia și de alte culturi. Așa am pățit și eu. Iar mii de hectare ar putea să zacă în paragină. În contextul stării de război, ne temem să nu rămânem fără nimic. Statul ar putea lua decizia să ridice toată soia, grâul sau alte culturi pentru necesitățile frontului. Zelenski ne-a spus să revenim, că nu ne va mobiliza dacă însămânțăm. Dar dacă ne recrutează apoi?

Întreaga discuție dintre ziaristul din Ucraina Marin Gherman și fermierul Maxim, unul dintre cei 100 de mii de refugiați ucraineni care au rămas în România se găsește în Libertatea.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*