Era și cazul: medicamente noi vor fi introduse pe lista celor compensate și gratuite

Lista medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, va fi extinsă de luna viitoare, printr-un proiect de hotărâre aprobat miercuri de Guvern, potrivit Ministerului Sănătății.

Proiectul adoptat miercuri de Executiv urmează să modifice HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, în sensul extinderii listei.

Potrivit unui comunicat recent al MS, “actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 20 molecule inovative destinate pacienților cu afecțiuni neurologice, afecțiuni oncologice-leucemii și limfoame, muscoviscidoză, hipertensiune arterială, afecțiuni pulmonare cronice, hemofilie și talasemie, boli rare, hepatite cronice, Parkinson, psoriazis cronic sever, poliartrită reumatoidă”.

După cum declara miercuri Alexandru Rafila, ministrul sănătății, “aceste medicamente sunt destinate pacienților cu o evoluție a bolii dificil de controlat, iar în unele cazuri reprezintă ultima sau singura soluție terapeutică”. Actualizarea listei medicamentelor compensate și gratuite se va face în două etape, respectiv la 1 februarie și 1 martie 2022.

Vă reamintim că anul trecut instanţa a fost singura soluţie pentru o ieșeancă diagnosticată cu cancer cerebral care avea nevoie de tratament compensat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*