Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009

lena Udrea și Ioana Băsescu au obținut o achitare definitivă în ceea ce privește dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009.

Elena Udrea și Ioana Băsescu au obținut o achitare definitivă în ceea ce privește dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În urma deciziei Curții Supreme de Justiție și Casație (ÎCCJ), recursul în casație formulat de DNA a fost respins, în conformitate cu hotărârea CJUE privind prescripția.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr.232/A din data de 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.5230/2/2017.

Cheltuielile ocazionate de soluţionarea recursului în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2023”, se arată în minuta instanței.

Cererea de recurs în casație a DNA împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, în care au fost implicate Elena Udrea și Ioana Băsescu, a fost respinsă definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Această hotărâre a survenit în urma intervenției prescripției răspunderii penale, iar DNA formulase recursul în casație în urma deciziei CJUE din 24 iulie, care stabilea că faptele nu se prescriu într-un interval atât de scurt cum stabiliseră Curtea Constituțională și ICCJ.

Decizia de respingere a recursului în casație a fost luată de un complet de judecători compus din magistrații Elena Barbu, Hermina Iancu și Mihail Udroiu. În data de 11 iulie, ICCJ a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea, fost ministru al Turismului, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor, precum și împotriva Ioanei Băsescu, pentru instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor, în contextul dosarului finanțării campaniei electorale din 2009. Această hotărâre a fost emisă ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale, fiind definitivă.

Elena Udrea (SURSA FOTO: Dreamstime)
Ioana Băsescu (SURSA FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea)

ÎCCJ a acceptat apelurile formulate de inculpați

În aceeași speță, ÎCCJ a acceptat apelurile formulate de inculpații Wagner Ioan Silviu, Udrea Elena Gabriela, Băsescu Ioana, Nastasia Gheorghe și Tarhon Victor împotriva sentinței penale nr. 45 din 2 martie 2021 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I Penală, în dosarul nr. 5230/2/2017.

Astfel, instanța a desființat parțial sentința penală atacată și, prin rejudecare, a decis încetarea procesului penal față de Victor Tarhon, pentru luare de mită, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale, și față de Elena Gabriela Udrea, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor, tot ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Similar, a fost încheiat procesul penal față de Gheorghe Nastasia, pentru luare de mită, și față de Ioan Silviu Wagner, pentru delapidare, ambele datorate intervenției prescripției răspunderii penale.

În plus, Înalta Curte a confirmat încetarea procesului penal împotriva Ioanei Băsescu, pentru instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor, datorită intervenției prescripției răspunderii penale. Cu toate acestea, instanța a menținut obligația solidară a lui Ioan Silviu Wagner și Ioana Băsescu de a plăti suma de 119.000 de lei către partea civilă S.C. OIL TERMINAL S.A., precum și dispoziția de confiscare specială a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și 305.118 lei de la Elena Udrea. De asemenea, măsurile asigurătorii dispuse în cauză au fost menținute de către ÎCCJ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*