Efectul „marii prescripții” date de CCR: 11 „gulere albe” care au scăpat de răspunderea penală alături de mii de alți infractori

Un medic și o judecătoare șpăgară, trei politicieni corupți, un evazionist de calibru și alți 6 escroci sunt pe lista „gulerelor albe” care au scăpat de răspunderea penală la 9 luni după ce Curtea Constituțională a sunat goarna marii prescripții. Adevăratul impact al deciziei CCR din 26 mai 2022 se vede, însă, în toate procesele penale: de anul trecut până la zi s-au închis mii de dosare cu proxeneți, traficanți de droguri și de persoane, cămătari și lideri de grupuri infracționale.

La o simplă căutare pe ReJust.ro – portalul CSM pentru jurisprudența instanțelor din România – pe criteriile de căutare penal/ încetare proces penal/ hotărâre, sistemul informatic arată 3.822 de documente.

Asta înseamnă că în tot atâtea procese instanțele din România au emis soluții de încetare a cercetării judecătorești pe motiv că „a intervenit amnistia sau prescripția, ori decesul făptuitorului”.

Criteriile de căutare nu pot fi rafinate exclusive pe motivul intervenției prescripţiei, însă cum în România nu a fost amnistiată nicio infracțiune în ultimul an și cum nu ne putem imagina că jumătate dintre inculpați au murit subit din 2022 până în prezent, putem trage concluzia că în majoritatea celor 3.822 de cauze s-au aplicat deciziile CCR privind prescripția.

Cine are răbdare să deruleze cele 3.822 de cauze va observa că printre infracțiunile a căror cercetare judecătorească a încetat ca urmare a intervenției prescripţiei se numără:

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*